Het past in elk huis en interieur. Gordijnen wie kent ze niet. In dit blog laat ik de nieuwste trends en mogelijkheden zien op het gebied van gordijnen.

De trend op het gebied van gordijnen
Het WAVE-gordijn;  de naam zegt het al, het gordijn maakt een golvende beweging. Het is een strak maar toch een geplooid gordijn. De WAVE-plooi wordt bepaald door de afstand van de runners 6 of 8 cm. De runners zijn aan elkaar verbonden met een koord en hierdoor ontstaat het golvende effect. Door de plooiband bovenin blijft het gordijn mooi strak hangen. Een speciale gordijnrail heb je niet nodig, wel moeten er runners in passen. TIP: Het gordijn hangt onder de gordijnrails en is hierdoor zichtbaar. Laat je eens informeren welke modellen en kleuren gordijnrails er nog meer zijn naast de traditionele witte rails. 


 

Tijdloos is het gordijn met plooien
De meest bekende plooien zijn de enkele en vlinderplooi. Wil je een simpel en eenvoudig gordijn dan kies je de enkele plooi. Voor een voller gordijn de dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd. Hierbij zijn de plooien dieper. Wil je het gordijn wat meer body geven dat kun je een retourplooi toepassen naast de standaard plooi . Er wordt dan een extra plooi naar achteren aangebracht waardoor de tussenruimte naar achteren en de plooi naar voren vouwt. Naast deze plooien is er ook nog de tri-plooi, deze is het meest geschikt voor een inbetween of vitrage. In de showroom zijn er voorbeelden te bekijken met de verschillen. TIP: Denk naast de gordijnrails ook eens aan een railroede. Dit is een roede met de gordijnrails erin verwerkt.  
Karakter; het gordijn met inslagring
Een van mijn favorieten is het gordijn met inslagring. Het gordijn komt te hangen aan een roede, valt perfect en neemt weinig ruimte in beslag. Onder de druk van 5 bar worden de ringen in de stof geperst. De diameter van de ring is afhankelijk van wat je mooi vindt en afhankelijk van de diameter van de roede. Meestal wordt er de 40 milimeter inslagring gekozen. De kleur van de ringen kun jezelf bepalen. Zoals modern nikkel of landelijk oud-zilver. De meeste stoffen zijn geschikt voor dit gordijn, ook omdat er aan de bovenkant een stevige band wordt aangebracht. Met het type roede bepaal je de stijl zoals: industrieel steigerbuis, design RVS of landelijk hout.  
Strak en modern met het paneelgordijn
Bij een paneelgordijn worden panelen gemaakt van stof op railsysteem. Vooral bij een grote glaspartij of als ruimtedeler geven deze panelen een mooi effect. Doordat u de panelen helemaal dicht of open kunt schuiven bepaalt u zelf de hoeveelheid licht en privacy in uw kamer en ontstaan er bijzondere lichteffecten. Combineer transparante stoffen met dichte stoffen of patronen voor een speels effect. Naast gordijnstoffen kunnen de paneelgordijnen ook gemaakt worden van rolgordijnstof.  
Afwerking en maatwerk
Nadat je gekozen hebt voor het soort gordijn kan je ook nadenken over de afwerking van de gordijnen. De hoogte van de boven- en onderzoom kan natuurlijk standaard, maar neem eens een hoge onderzoom van bijvoorbeeld 15 centimeter. Vooral bij een hoog plafond geeft dit een mooi effect. Is het plafond niet helemaal recht of wil je een nonchalant effect laat de gordijnen 25 centimeter op de grond vallen. Het gordijn kan ook afgewerkt worden met een loodveter; dit wordt vooral bij een vitrage of inbetween toegepast.  
Een extra speels effect creëer je door een andere kleur stof aan de onderkant of zijkant aanzetten. Liever een stoer gordijn kies dan de Happy Lock afwerking van A House of Hapiness. Dit is een extra grof stiksel. Volle en verduisterende gordijnen krijg je door het gordijn te laten voeren. Dit kan in dezelfde of een afwijkende kleur. Voering is er in verschillende materialen en diktes waardoor het gordijn soms net wat mooier tot zijn recht komt en een luxe en rijk gevoel geeft. Door deze verschillende mogelijkheden creëer je je eigen maatwerk gordijn. Wat bij jullie huis past en niemand anders heeft! TIP: Heb je gordijnstof over? Laat er een paar mooie sierkussens van maken. 


 
 
Voor nu inspiratie om je gordijnen een nieuwe look te geven. In mijn volgende blog zal ik dieper in gaan op de materialen en stoffen. Alle producten zijn verkrijgbaar bij uw Decokay Eijssink in Enschede in de buurt. Veel woonplezier!